Isnin, 6 Mei 2013

Matrikulasi : Tamatnya Satu Tahun Pengajian..

Kawan praktikum saya, S1API, bersama pensyarah kuliah Biologi, Puan Rasidah


Wahh.. Dah lama tak mengupdate blog.. Busy dengan final exam katanyer.. Hehehe..

Alhamdulillah, akhirnya tamat juga program Matrikulasi saya di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan UTNUK SESI 2012/2013.. Macam-macam dugaan, dan kenangan yang saya lalui disana.. Bukan senang kot nak compress kurang daripada satu tahun pengajian untuk setaraf dengan sijil Diploma.. Huhuhu.. Banyak cabaran dan tekanan... Waa cakap sama lu woo!

Kawan aras saya! B4-T3-A
Dekat sana, saya budak yang pendiam dan susah nak bergaul dengan orang.. Hahaha.. Sampai orang pun takut nak cakap dengan saya.. Kan kan kan...

Sebenarnya, saya biasa jerr.. Cuma saya jenis yang memang ambik masa lama untuk menyesuaikan diri dengan orang lain.. Giteewwwhh... Tapi saya tak sombong okey.. Siapa kenal saya, dia tahu.. :)

Sweet tak kami? *eeehhhh...*
Dalam masa satu tahun tu, mungkin saya tak dapat nak kenal sangat "pe'el" kawan-kawan dekat sana.. Tapi saya happy dengan diorang! Hahahaha! Ada yang sweet, ada yang annoying, ada yang menakutkan, ada yang menggembirakan... :)

Sekarang, tengah tunggu resul final exam Semester 2.. Bedebor-debor hati temannn... Hasil kerja kuat kiter orang akan dibalas dengan result final sem nanti.. Lepas ni sambung untuk degree pula... Apa-apa pun, doakan yang terbaik buat diri saya dan teman-teman seperjuangan..


Insyallah, kami akan buat yang terbaik dalam hidup kami, untuk masa hadapan.. Amin.. :)

P/S : Saya rindukan kawan-kawan aras asrama saya, B4-T3-WING A ,,  Asbullah (Sebullah), Rakesh, Syafiq, Afi (Botak), Hafiz, Amirul (Porrr), & Dafi.. HEHEEHHE,, Rindu lerr sangat... XD


Ahad, 13 Januari 2013

Sibuk! Sibuk! Sibuk dan Matrikulasi!

This is our purrrfect practicum, SIAPI!


Pejam celik, pejam celik dah dekat 9 bulan saya belajar dekat Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan, Kuala Pilah... Hidup asyik hadap buku jer... Hahahahaha!

Mintak maaf sangat-sangat sebab saya agak sibuk, sampai tak sempat nak update blog.. Yup! Kehidupan dekat Matrikulasi memang agak 'tough', dengan assingment, lab report, tutorial dan masa untuk ulang kaji..

Tapi kalau dah memang adat orang nak menuntut ilmu kann...

Pointer Semester 1?

Soalan yang suka ditanya oleh komuniti Matriks.. Hehehehehehe.. Alhamdulillah, pointer yang saya dapat pun agak baik, mampu lagi lah untuk 'survive' ke Semester 2.. Hehehehe...

It was out from what I expect, actually...
Berapa pointer saya? Urmmm... Itu rahsia.. :)

Ini antara gambar kelas saya yang juga dikenali sebagai 'praktikum'.. Kiter orang akan bersama sepanjang pengajian setahun untuk sesi 2012/2013.. :)
S1AP1

Practicum S1API with our lovely lecturer, Puan Nadia Asyikin!


Rabu, 24 Oktober 2012

Noktah Pilu Seorang Amanda




I'm struggling to stay in this world, because everything just touches me so deeply. I'm not doing this for attention. I'm doing this to be an inspiration and to show that I can be strong. I did things to myself to make pain go away, because I'd rather hurt myself then someone else. Haters are haters but please don't hate, although im sure I'll get them. I hope I can show you guys that everyone has a story, and everyones future will be bright one day, you just gotta pull through. I'm still here aren't I ? - Amanda Todd

Amanda Todd yang lahir pada 27 November 1996 adalah mangsa buli siber ini yang akhirnya membunuh diri pada 10 Oktober 2012, akibat tekanan hidup yang terpaksa dihadapinya bersendirian.

Kisah pilunya bermula apabila gambar yang mengaibkan mangsa  tersebar di laman Facebook disebabkan oleh seorang lelaki yang cuba mengambil kesempatan kepadanya. Disebabkan perkara ini juga mangsa terpaksa lari dan berpindah ke beberapa tempat untuk mengelak dari berjumpa dengan lelaki tersebut..


Amat menyedihkan, Amanda kehilangan ramai kawan dan tidak disenangi oleh rakan-rakan disekolah.. Amanda berasa amat terasing.. Lelaki tersebut memaksa Amanda untuk melakukan perkara yang tidak elok untuk memuaskan hatinya... Amanda yang tiada pilihan kerana diugut dan lelaki ini juga banyak mengetahui hal perihal mangsa termasuk ahli keluarga, kawan-kawan dan alamat Amanda bersekolah. Lelaki ini juga pernah mengetuk pintu rumah mangsa pada pukul 4 pagi!

Lebih memilukan penjenayah sanggup membina satu laman Facebook Page dan meletakkan gambar seksi Amanda sebagai Profile picture untuk memalukan mangsa.. Sejak daripada itu, Amanda di benci dan dipinggirkan oleh rakan-rakan disekolah..

Sebulan sebelum kematian mangsa, Amanda sempat memuat naik satu video yang menerangkan kisahnya itu.. Mungkin kerana dia kehilangan ramai teman dan ketiadaan orang yang sudi mendengar luahan hati Amanda.. :(


Amanda Todd juga merupakan seorang yang sangat berbakat..



AzimVanieyllo : Trauma can be an ultimate killer.. Should be a lesson for us..


Selasa, 21 Ogos 2012

Fakta Filem Titanic Yang Tidak Diketahui!


1. Pengarah ‘Titanic’ James Cameron telah pergi melihat sendiri bangkai kapal Titanic yang sebenar sebanyak 12 kali dengan purata 16 jam untuk sekali..





2. Kebanyakkan syot kapal Titanic di lautan adalah tidak benar tetapi pengambarannya telah dilakukan di Baja, Mexico.. Kebanyakkan pelakon tambahannya adalah orang Mexico..

3. Filem ini telah menelan belanja sebanyak USD 200 juta (RM 613) juta dan mengutip keuntungan lebih daripada RM 6 bilion..

4. James Cameron sendiri yang telah melukis semua gambar dalam buku lakaran Jack.. Babak di mana tangan Jack kelihatan semasa melukis gambar Rose adalah tangan James Cameron..


5. Pada awalnya, pihak penerbitan mahukan Matthew McConaughey untuk watak Jack.. Tetapi James Cameron tetap mahukan Leonardo DiCaprio..


6. Gwneth Paltrow, Nicole Kidman, Madonna, Jodie Foster, Cameron Diaz dan Sharon Stone antara bintang yang di tawarkan untuk menjadi Rose selain Kate Winslet..

7. Gloria Stuart (meninggal dunia pada tahun 2010) adalah satu-satunya individu yang pernah hidup pada tahun 1912..

8. Gloria Stuart pelakon paling tua yang pernah di calonkan dalam Angerah Oscar untuk Best Supporting Actress..

9. Robert De Nero terpaksa menolak tawaran sebagai Kapten Smith kerana jangkitan penyakit gastrousus pada masa tu..

10. Pada awalnya, James Cameron tidak mahu meletakkan sebarang lagu dalam filem ini.. Tetapi James Hornor (pengarah muzik filem) telah meletakkan lagu My Heart Will Go On secara senyap-senyap..

11. Filem pertama yang di keluarkan dalam bentuk video (VSH) walaupun masih ditayangkan di pawagam ..

12. Paramounts terpaksa menghantar gantian filem kepada banyak panggung wayang kerana filem asal telah rosak akibat terlalu kerap dimainkan..

13. Kos pembinaan kapal RMS Titanic yang sebenar pada tahun 1912 adalah USD 7.5 juta,,bersamaan USD 120-150 juta pada tahun 1997..

14. Rekaan set kapal dalam filem ini telah di buat dan dipantau oleh syarikat pembuat kapal Titanic yang sebenar, White Star Line..

15. Babak dimana air menghancurkan ‘Grand Staircase Room’ hanya memerlukan sekali shot sahaja kerana keseluruhan set dan perabot musnah..

Grand Staircase Room
16. Set laut dalam filem ini hanya 3 kali sahaja..

17. Kebanyakkan pelakon dalam babak bilik enjin hanya berkentinggian 5 kaki,, supaya bilik enjin kelihatan besar..

18. Kepingan kayu yang membantu Rose terapaung selepas kapal Titanic terapung adalah berdasarkan artifak sebenar yang tersimpan di Muzium Maritim Atlantik di Halifax..

19. Tinggalan set yang ada selepas pengambaran di jual sebagai besi buruk..

20. Babak Jack dan Rose ‘terbang’ di depan kapal terpaksa di lakukan beberapa minit sebelum matahari terbenam untuk mendapat shot sebenar..

21. Air yang naik ke koridor saat kapal Titanic tenggelam seakan sejuk,, tetapi suhu air ketika Rose terapung di atas papan sebenarnya adalah 80 darjah selsius..

22. Semua pelakon tambahan di wajibkan untuk menghadiri kelas etika untuk mengetahui cara orang pada tahun 1912 bercakap dan bergerak..

23. Ketika Jack menyebut “Sit over there, on the bed. I mean couch!”, sebenarnya tidak ada di dalam skrip,, tetap Leonardo telah tersalah sebut.. Tetapi produksi menyukainya dan memutuskan untuk mengekalkan kesilapan tersebut..

24. Babak Rose meludah pada muka Cal (Billy Zane) telah di ilhamkan sendiri oleh aktres tersebut..

25. Babak ikan lumba-lumba berenang di tepi kapal adalah benar..

26. Kostum pada tahun 1912 yang dihasilan di dalam filem ini adalah bernilai USD 8.4 juta (RM 2 4 juta)..  Keseluruhannya memakan kos sebanyak USD 200 juta (RM 613 juta),, lebih mahal daripada menghantar orang ke bulan!

27. Banyak jakuzi di bina di sekeliling set supaya semua pelakon boleh berehat dan memanaskan badan..

28. Babak di mana ibu Rose, Ruth telah mengikat korset pada awalnya terbalik kerana Rose sepatutnya yang mengikat korset Ruth.. Namun para produksi mrasakan bahawa mesej yang disampaikan lebih kuat sekiranya Rose yang di ikat, metafora untuk menunjukkan betapa si ibu berkuasa untuk ‘mengikat’ kebebasan anak..

29. Babak kumpulan kugiran yang bermain muzik seingga kapal tersebut tenggelam adalah watak benar.. Kesemua ahli kugiran tersebut bersemadi di dalam kapal Titanic.. Begitu juga dengan watak Melly Brown,seorang isteri jutawan lombong yang kaya raya, Kapten Edward Smith iaitu kapten kapal dan ketua kugiran Wallace Hartley antara watak sebenar dalam tragedi Titanic..

Melly Brown versi sebenar
 

Kapten Edward Smith versi sebenar
30. Watak Jack dan Rose adalah ilham James Cameron sendiri..

31. Kate Winslet betul-betul melobi watak Rose walaupun pada awalnya James Cameron tidak berapa yakin dengan kemamapuan lakonannya..

Jumaat, 20 Julai 2012

15 Keistimewaan Kaabah Yang Tidak Diketahui




1. Mekah adalah kawasan yang mempunyai graviti paling stabil.

2. Tekanan gravitinya tinggi, dan di situlah berpusatnya bunyi-bunyian yang membina yang tidak boleh didengar oleh telinga.

3. tekanan graviti yang tinggi memberi kesan langsung kepada sistem imun badan untuk bertindak sebagai pertahanan daripada segala serangan penyakit.

4. graviti tinggi = elektron ion negatif yang berkumpul di situ tinggi.

5. Apa yang diniatkan di hati adalah gema yang tidak boleh didengar tetapi boleh dikesan frekuensinya. Pengaruh elektron menyebabkan kekuatan dalaman kembali tinggi, penuh bersemangat untuk melakukan ibadat, tidak ada sifat putus asa, mahu terus hidup, penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah.

6. Gelombang radio tidak boleh mengesan kedudukan Kaabah.

7. Malah teknologi satelit pun tidak boleh meneropong apa yang ada di dalam Kaabah. Frekuensi radio tidak mungkin dapat membaca apa-apa yang ada di dalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi.

8. Tempat yang paling tinggi tekanan gravitinya, mempunyai kandungan garam dan aliran anak sungai di bawah tanah yang banyak. Sebab itu lah jika bersembahyang di Masjidilharam walaupun di tempat yang terbuka tanpa bumbung masih terasa sejuk.

9. Kaabah bukan sekadar bangunan hitam empat persegi tetapi satu tempat yang ajaib kerana di situ pemusatan tenaga, graviti, zon magnetisme sifar dan tempat yang paling dirahmati.

10. Tidur dengan posisi menghadap Kaabah secara automatik otak tengah akan terangsang sangat aktif hingga tulang belakang dan menghasilkan sel darah.

11. Pergerakan mengelilingi Kaabah arah lawan jam memberikan tenaga hayat secara semula jadi daripada alam semesta. semua yang ada di alam ini bergerak mengikut lawan jam, Allah telah tentukan hukumnya begitu.

12. Peredaran darah atau apa saja di dalam tubuh manusia mengikut lawan jam. Justeru dengan mengelilingi Ka abah mengikut lawan jam, bermakna peredaran darah di dalam badan meningkat dan sudah tentunya akan menambahkan tenaga. Sebab itulah orang yang berada di Mekah sentiasa bertenaga, sihat dan panjang umur.

13. Manakala bilangan tujuh itu adalah simbolik kepada tidak terhingga banyaknya. Angka tujuh itu membawa maksud tidak terhad atau terlalu banyak. Dengan melakukan tujuh kali pusingan sebenarnya kita mendapat ibadat yang tidak terhad jumlahnya.

14. Larangan memakai topi, songkok atau menutup kepala kerana rambut dan bulu roma(lelaki) adalah ibarat antena untuk menerima gelombang yang baik yang dipancarkan terus dari Kaabah. Sebab itu lah selepas melakukan haji kita seperti dilahirkan semula sebagai manusia baru kerana segala yang buruk telah ditarik keluar dan digantikan dengan nur atau cahaya yang baru.

15. Selepas selesai semua itu baru lah bercukur atau tahalul. Tujuannya untuk melepaskan diri daripada pantang larang dalam ihram. Namun rahsia di sebaliknya adalah untuk membersihkan antena atau reseptor kita dari segala kekotoran supaya hanya gelombang yang baik saja akan diterima oleh tubuh.


Subahannallah.. Betapa besarnya kuasa Allah SWT..

Sabtu, 16 Jun 2012

Ratu POP Madonna Kembali Menakluki Dunia! : MDNA



Album Madonna yang terbaru berjudul 'MDNA' merupakan anatara album berentak dance-club, pop, electronic dance dan dubstep yang terbaik pernah saya dengar!!

Dah lama Madonna tak muncul dengan album terbaru selepas kali terakhir terlibat dengan pembikinan album 'Hard Candy' (2008)..

Bagi saya album ini juga menjadi penanda aras bagi aliran muzik baru dunia dan menunjukkan karier Madonna dalam bidang seni ini tidak pernah terhenti (walaupun hampir lebih 30 tahun Madonna menjadi penyanyi)





Walaupun terpaksa bersaing dengan penyanyi-penyanyi baru yang bertenaga, Madonna masih dapat mengekalkan momentum, populariti dan kejayaan dengan penghasilan album 'MDNA' ini.. Madonna sentiasa  bergerak seiring dengan peredaran muzik semasa dan memenuhi kehendak generasi kini.. XD

Sempena kejayaan album MDNA, Madonna and the team akan mengadakan konsert jelajah dunianya yang terbaru iaitu MDNA World Tour! Maklum balas yang baik selepas bersembahannya di SuperBowl Halftime Show (click here) juga menjadi pemangkin supaya konsert tersebut di adakan..

Album yang dinaungi di bawah label Interscope dan Live Nation ini, mula di jual di seluruh dunia pada 23/3/ 2012..

Tracklist album MDNA:


1.  GIRL GONE WILD (Favourite Track!)
-merupakan single kedua dalam album ini selepas 'Give Me All Your Luvin'..
-muzik videonya pernah menimbulkan kontroversi apabila dilihat agak daring dan seksi...

2.  GANG BANG (Favourite Track!) -Explicit

3.  I'M ADDICTED (Favourite Track!)
-merupakan track kegemaran saya!
-saya suka beat electronic pada akhir track ini! Epicc!

4.  TURN UP THE RADIO (Favourite Track!)
-merupakan singlenya yang ketiga selepas 'Girl Gone Wild'


5.  GIVE ME ALL YOUR LUVIN' feat. NICKI MINAJ AND M.I.A. (Favourite Track!)
-merupakan single pertama daripada album ini..
-menggandingkan rapper Nicki Minaj dan penyanyi yang berasal dari Sri Lanka, M.I.A
-video muziknya antara yang sering di tonton di Youtube!

6. SOME GIRLS

7. SUPERSTAR (Favourite Track!)

8.  I DONT GIVE A' feat. NICKI MINAJ (Favourite Track!) -Explicit

9.  I'M A SINNER -Explicit

10. LOVE SPENT (Favourite Track!)
-track yang menjadi pilihan dan kegemaran daripada keseluruhan album ini oleh peminat-peminat

11. MASTERPICE (Favourite Track!)
-merupakan runut bunyi (OST) bagi filem pertama arahan Madonna sendiri, iaitu W.E.

12. FALLING FREE

Deluxe Addition : 


13. Beautiful Killer (Favourite Track!)

14. I F****d Up

15. B-Day Song feat.M.I.A. (Favourite Track!)

16. Best Friend (Favourite Track!)

17. Give Me All Your Luvin (Party Rock Remix) feat. LMFAO

*Ada juga terdapat kandungan lagu yang kurang sesuai untuk didengari.. Tapis dulu lagu sebelum dengar okeh! PARENTAL ADVISOR!



Sabtu, 26 Mei 2012

Road To KMNS! (Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan) 2012/2013

Arghh! Bulan Jun 2012, menjadi titik perubahan untuk saya berubah ke satu aras yang berlainan... Bulan ni jugak saya akan further study saya dekat Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (Kuala Pilah).. Hehehehe..
Pointnyer sebab saya tak dapat tawaran untuk ke IPTA.. Bila dapat tahu saya tak dapat ke IPTA, rase frust sesangat... Macam the end of the world! Tapi dapat tawaran pergi Matrikulasi jer.. So, berbekalkan semangat nak belajar lagi, saya nekad nak join Matrikulasi ni...

Agak takut jugak biler dengar 'Matrikulasi' ni.. Ye lah,, ramai orang cakap, belajar dekat Matrikulasi ni susah... Subjek diorang tough,, ala-ala subjek mase sekolah menengah jugak.. Tapi lebih detail dan banyak sub-topic yang complex.. Mase pun compact... 1 tahun belajar kot...(ade jugak yang dua tahun) Memang kene pukul rata lar... T.T Huhuhu..

Silap hari bulan kalau tak dapat reach pointer yang dia nak (at least 3.5) memang susah lah nak sambung degree.. Ade jugak orang cakap, certain students Matrikulasi yang tak dapat pointer tu, 'kene lelong' dekat course degree yang bukan bidang diorang nak... Ataupun, kene repeat test...

Tapi hasil dia berbaloi lah... Masa untuk belajar dekat Matrikulasi pun memang singkat.. Tak payah tunggu sampai 3 tahun macam diploma... Keluar-keluar je dah boleh sambung degree..(Sama jugak macam STPM/Asasi/Foundation/Tahmidi).. Yang bestnyer, bila setiap semester kerajaan akan bagi elaun (dalam RM 1250.00) ^^,

Saya punya lah risau nak sambung Matrikulasi, sampai banyak kali jumpa Kaunselor sekolah mintak pendapat.. (Cikgu Aisyah, SMK Seri Pagi!) Sampai cikgu naik muak layan perangai cuak saya ni.. Hehehehe..

Alhamdulilah, dengan sokongan cikgu Kaunselor, saya bersemangat untuk sambung Matrikulasi.. ^^,

Belajar tak ada benda yang mudah.. Semuanya perlu dari bawah..
Belajar ini seperti seorang bayi yang hendak belajar berdiri..
Kadang-kadang kita akan terjatuh dahulu kerana hendak belajar berdiri, 
dan dari berdiri ini juga, baru kita boleh berlari...

Saya cuba berfikiran positif untuk hilangkan gemuruh dalam diri.. "Arhh! Students yang terkandas tuh yang tak nak belajar betul-betul.. Datang sana, main-main jer.. Aku bukan macam tuh.. Aku boleh buat lah!"

Students senior pun ade cakap, belajar dekat Matrikulasi memang tough, exam memang susah.. Tapi nak score 4 flat memang senang... Janji bila datang Matrikulasi mesti ade tujuan.. Belajar! Jangan risau sangat...

Tuuudiahh.. Barang-barang nak pergi Matriks.. Ade tak macam orang nak pindah rumah?? Hehehe..
Yang bestnyer, dekat Facebook saya, ada satu group yang ditubuhkan khas untuk bakal-bakal students Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan 2012/2013 (click here).. Dengan adenyer diorang, sedikit sebanyak boleh mengurangkan risau saya nanti.. Kat sini kiter orang share macam-macam.. Luahan rasa, masalah dan lain-lain.. Hahahaha! Diorang pun memang friendly and gila-gila! Saya dapat kenal ramai kawan-kawan baru,, datang dari pelbagai tempat... Kiter orang tak pernah jumpa pun, tapi macam dah lame kenal... ^^,

Group Facebook KMNS yang cukup meriah! Hahahaha!

Actually, saya nak share video dari students senior dari Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan 2011/2012 yang cukup menaikkan semangat saya!



Dan ini pula video dari rakan KMNS saya, Farhan, sebagai teaser tanda perkenalan dan muka-muka baru untuk Matrikulasi tahun 2012/2013! Enjoy!



Insyallah, i will strive the best.. and also my friends..!!