Rabu, 24 Oktober 2012

Noktah Pilu Seorang Amanda
I'm struggling to stay in this world, because everything just touches me so deeply. I'm not doing this for attention. I'm doing this to be an inspiration and to show that I can be strong. I did things to myself to make pain go away, because I'd rather hurt myself then someone else. Haters are haters but please don't hate, although im sure I'll get them. I hope I can show you guys that everyone has a story, and everyones future will be bright one day, you just gotta pull through. I'm still here aren't I ? - Amanda Todd

Amanda Todd yang lahir pada 27 November 1996 adalah mangsa buli siber ini yang akhirnya membunuh diri pada 10 Oktober 2012, akibat tekanan hidup yang terpaksa dihadapinya bersendirian.

Kisah pilunya bermula apabila gambar yang mengaibkan mangsa  tersebar di laman Facebook disebabkan oleh seorang lelaki yang cuba mengambil kesempatan kepadanya. Disebabkan perkara ini juga mangsa terpaksa lari dan berpindah ke beberapa tempat untuk mengelak dari berjumpa dengan lelaki tersebut..


Amat menyedihkan, Amanda kehilangan ramai kawan dan tidak disenangi oleh rakan-rakan disekolah.. Amanda berasa amat terasing.. Lelaki tersebut memaksa Amanda untuk melakukan perkara yang tidak elok untuk memuaskan hatinya... Amanda yang tiada pilihan kerana diugut dan lelaki ini juga banyak mengetahui hal perihal mangsa termasuk ahli keluarga, kawan-kawan dan alamat Amanda bersekolah. Lelaki ini juga pernah mengetuk pintu rumah mangsa pada pukul 4 pagi!

Lebih memilukan penjenayah sanggup membina satu laman Facebook Page dan meletakkan gambar seksi Amanda sebagai Profile picture untuk memalukan mangsa.. Sejak daripada itu, Amanda di benci dan dipinggirkan oleh rakan-rakan disekolah..

Sebulan sebelum kematian mangsa, Amanda sempat memuat naik satu video yang menerangkan kisahnya itu.. Mungkin kerana dia kehilangan ramai teman dan ketiadaan orang yang sudi mendengar luahan hati Amanda.. :(


Amanda Todd juga merupakan seorang yang sangat berbakat..AzimVanieyllo : Trauma can be an ultimate killer.. Should be a lesson for us..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan